Pages

Saturday, August 3, 2013

Ierarhiile Angelice

Ierarhiile Angelice
autor Rufus Opus

traducator F.v.F.

* acest articol a fost tradus si publicat cu acordul autorului. Varianta originala o gasiti la adresa http://headforred.blogspot.ro/2006/09/angelic-hierarchies.html

(imagine)

IERARHIILE ANGELICE


Pentru a beneficia de pe urma reprezentarilor ierarhice ale servitorilor sau ministrilor lui Dumnezeu, trebuie mai intai sa intelegem premisa din spatele formularii unei ierarhii si de asemenea sa intelegem ce este un "inger".

PREMISA IERARHIILOR IN TRADITIA MAGICA VESTICA


Pentru neo-platonisti si succesorii lor Crestini, Dumnezeu era Unul. Este un concept simplu. Orfeu spune:

Pluto si Jupiter si Phebus, sunt unul;

Sema Israel spune astfel:


"Asculta, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, Domnul unul este."

Dumnezeul Unu este dincolo de intelegere si este descris in termeni despre ce nu este datorita lipsei noastre de abilitate de a intelege marea unitate a lui Dumnezeu. "Inefabil", "Invisibil" si "Infinit" sunt termeni care nu ne spun ce sau cum este Dumnezeu, ci ceea ce nu este. Misticul intelege inerent ca Dumnezeu este super-esential.

Aceasta deitate super-esentiala ofera in mod constant o desfasurare de gratie (sau ceea ce am numi astazi "energie") din ea insasi in tot ceea ce este creat, pentru ca toata Creatia sa poata participa si pentru a-l cunoaste pe Dumnezeu in mod intim. Aceasta desfasurare se numeste Providenta in limbajul misticilor si este inteleasa ca fiind un mecanism prin care Gratia este livrata. Cand auzi un mistic spunand despre un eveniment ca a fost "Providenta", acesta se refera la faptul ca o persoana a dobandit "o mai apropiata si mai completa intelegere a lui Dumnezeu (sau a Gratiei Lui)" printr-o serie de evenimente care nu pareau sa aiba Gratia in acel moment.

Ok, asadar avem un Dumnezeu Unic Super-esential care trimite Gratie in Creatie prin Providenta. Deoarece omul nu este capabil sa-L inteleaga deodata pe Dumnezeu atunci cand Acesta interactioneaza cu noi, noi interpretam doar aspecte ale lui Dumnezeu. Noi interpretam de fapt niste mesageri de la Dumnezeu, o reprezentare a Deitatii. Zeita Venus spre exemplu, este partea lui Dumnezeu care reprezinta "Iubirea". In alte culturi, acest aspect al lui Dumnezeu este interpretat ca Haniel arhanghelul sau sefira Netzach.

Pentru a intelege unde se "potriveste" acea parte a lui Dumnezeu in intregul proces pe care-l intelegem ca Providenta, noi cream modele si ierarhii de corespondente pentru a interactiona cu acea parte a lui Dumnezeu. Acesta ar fii scopul practic al unei ierarhii.

SCOPUL IERARHIILOR


Avand un model al Providentei ni se permite sa lucram pentru a obtine unirea cu Dumnezeu. ("Prin unire ma refer la ideea de a lucra cu Dumnezeu pentru a realiza scopurile lui Dumnezeu, nu la ideea ca am putea deveni Dumnezeu") Cand individul intelege aspectele lui Dumnezeu care functioneaza in Providenta, acesta poate incepe sa integreze in mod constient aceste procese in activitatile sale. De exemplu, stiind ca Heruvim inseamna plinatate de cunoastere divina, si ca scopul aceastei functii a manifestarii lui Dumnezeu este sa ilumineze sufletul omului cu cunostinta Divina, putem astfel sa lucram cu Heruvimii pentru a afla cum o situatie trebuie sa se integreze in planul lui Dumnezeu.

Aceasta este Marea Lucrare a Traditiei Mistice Vestice, de a fi in armonie cu Dumnezeu in timpul vietii materiale.

Dupa ce am explicat premisa si scopul ierarhiilor, putem acum sa ne uitam la cateva ierarhii. Pentru o mai buna descriere, vezi Ierarhiile Celeste de pseudo-Dionisie Aeropagitul.

NISTE IERARHII TRADITIONALE


Ordinele angelice ale "cabalistilor" sunt asociate cu cele zece sefire. Acestea sunt:

"Kether - Haioth Hacadosch"

"Hochma - Ophanim"

"Prina - Aralim"

"Hesed - Hasmalim"

"Geburach - Seraphim"

"Tiphereth - Malachim"

"Nezah - Elohim"

"Hod - Ben Elohim"

"Iesod - Cherubim"

"Malchuth - Issim"

Acestea sunt direct din Agrippa. Daca va uitati in Cartea a III-a, Capitolul x, veti gasi mai multe informatii aditionale despre aceste ordine, precum planetele asociate cu acestia si personajele biblice si ingerii care le-au fost desemnati.

Termenii "Serafimi, Heruvimi, Tronuri, Domnii, Virtuti, Puteri, Stapaniri, Arhangheli si Ingeri" au fost folosite de Pseudo-Dionistie Aeropagitul, un mistic Crestin care nu era cabalist. Si Agrippa le-a folosit, si le-a legat de sefire, dar spune clar in text ca acestea nu sunt numele ierarhiilor folosite de Evrei.

Bill Heidrick are doua tabele care prezinta numele, corespondentele cu sefirele, descrierile si functiile acestor ordine in Magical Correspondences. Este de retinut faptul ca Bill este produsul ordinelor Golden Dawn si Ordo Templi Orientis. In timp ce cercetarile sale s-au dovedit a fi destul de precise, interpretarile sale au fost insa influentate de invataturile primite in acele ordine.

APLICATII PRACTICE


Pentru a folosi efectiv aceste ierarhii, misticul sau magul trebuie mai intai sa identifice ordinul care este potrivit nevoilor sale. Apoi acesta trebuie sa cerceteze numele membrilor din acel ordin, apoi sa contacteze entitatea si sa ceara un reprezentant personal din acel ordin cu care sa lucreze pe toata durata operatiei magice.

Intelegand premisa din spatele unei ierarhii, procedurile operatiunilor magice ale Traditiei Mistice Vestice debandesc mult sens. Magia Sacra a lui Abramelin este un exemplu excelent, cu Ingerul Pazitor ca fiind membru din Ordinul Puterilor atribuit magului la nasterea sa, care acesta "ajuta mintea omului sa se elibereze de fortele care-l atrag spre gandurile lumesti/materiale". Goetia poate fii mai bine inteleasa cand este recunoscuta ca o ierarhie de spirite mai apropiate de taramul manifestarii, o sub-ierarhie care nu prea depaseste taramurile Pamantului, Apei si Aerului in modelul platonic.